'

 

De aarde meditatie

 

De aarde meditatie is een meditatie waarmee je jezelf kunt aarden. Jezelf aarden is een ander woord voor in de realiteit komen, oftewel niet in gedachten of dagdromen verkeren. Het gaat hierbij om het moment nu waarbij je je bewust wordt van hoe je je nu voelt.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je staat of je zit. Je ademt en je wordt je daar bewust van. Je volgt je adem naar binnen, naar je buik, en vervolgens weer naar buiten. Je loopt met je aandacht je lichaam langs. Je wordt je bewust van je hoofd, nek, rug, borst, buik enzovoort. Je wordt je bewust van eventuele spanning in je lichaam op bepaalde plekken. Als je iets tegenkomt stel je je voor dat je dat ontspant. Doe niet je best. Zet er geen druk op. Stel het je gewoon op een ontspannen manier voor. Als je je hele lichaam langs bent gaat je aandacht naar je wervelkolom. Ook die loop je langs naar beneden, totdat je bij je staartwervels komt. Vanuit je onderrug, je staartwervels ga je nu een wortel visualiseren die de aarde ingaat. Gewoon de grond onder je in. Dwars door de vloer waarop je staat of door de stoel waarop je zit. Je laat deze wortel de grond ingaan. Of de grond nu van zand, klei of steen is maakt niet uit. Jouw wortel gaat overal doorheen. Nu stel je je voor dat de energie van de aarde via je wortel omhoogkomt, jouw lichaam in. Doe je er tegoed aan. Het is voor jou en er is genoeg, oneindig veel. Je kunt je eventueel ook nog voorstellen dat er wortels uit je voeten de grond ingaan. Voor extra aarding. Laat de energiestroom enige tijd lopen voordat je weer terugkomt en je ogen opent. Houd de rust en kracht die je voelt lekker bij je.

 

De ademhalings meditatie

 

De ademhalings meditatie is een meditatie waarmee je tot rust kunt komen. De ademhaling staat voor de uitdijende en inkrimpende beweging van het universum. Alles is in beweging, eb en vloed, dag en nacht. Met de ademhalings meditatie wordt je je bewust van je lichaam, jezelf en je verbinding met alles.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je ademt in en uit. Het tempo wordt bepaald door je ademhaling en niet door je bewustzijn, je denken of je eisen. Je wordt je bewust van de beweging van de ingeademde lucht. Het gaat je borst in en verspreid zich. Bij elke inademing voel je de lucht en energie verder je lichaam in gaan. Op elke plek waar het aankomt en die je voelt brengt het leven, genot en ontspanning. Als je op een plek in je lichaam komt waar spanning of pijn heerst adem je geconcentreerd naar die plek. Bij elke ademhaling verruimd de plek zich en ontspant. Als je pijn voelt adem je in de pijn en ontspan je. Je kunt de pijn weg laten vloeien door de spieren daar te ontspannen. Door je voor te stellen dat de ingeademde lucht je hele lichaam door gaat kun je elke plek in je lichaam leren kennen. Door die bewustwording kun je je volledig ontspannen en pijn, ongemak en zelfs ziekte herstellen. In je ademhaling kun je de beweging voelen van de natuur en het universum. Verbind je met dit alles.

 

De ontspannings meditatie

 

De ontspannings meditatie is een meditatie om je te ontspannen. Als we gestresst zijn heeft dat effect op ons lichaam, bepaalde spieren of spiergroepen verstijven. Doorgaans merken we dat niet. Met deze meditatie speur je zulke punten op en ontspan je ze. Ook is deze meditatie heel goed bruikbaar als inslaapmiddel voor hen die moeilijk de slaap vatten.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Het gemakkelijkste uitgangspunt is om deze meditatie liggend te doen. Je volgt je ademhaling met je aandacht. In.... en uit... Nu ga je langzamer ademhalen. Heel langzaam in en vervolgens laat je los en ontsnapt de lucht als vanzelf. Je perst het er niet uit. Nu ga je als je inademt met je aandacht naar je hoofd. Je wolkt als het ware rond in je hersenen. En je registreert, heel ontspannen, of er ergens spanning heerst. Het voelt aan als een verharding of een druk. Als je iets tegenkomt ga je er met de volgende ademhaling weer naar toe en je stelt je voor dat je in dat plekje ademt en het dan ontspant. Alsof het uit elkaar valt als een klontje suiker in warm water. Dan vervolg je met je hoofdhuid. Ook die loop je helemaal langs. Je visualiseert ontspanning en als je een spanningsplek tegenkomt adem je erin en lost het op. Na je hoofd ga je naar je nek, een plek waar veel spanning heerst omdat onze wil hier huist. Ontspan en laat los. Dan je hals, je borst, je buik en je bekken. Nu gaan we naar je rug. Van boven over de breedte en naar beneden. Voel goed tussen je schouderbladen, ook zo'n beruchte plek. Hier huist je trots. Ontspan. Ga er niet over nadenken of beoordelen. Laat los. Dan je onderrug. Je onderrug draagt alles wat je doet. Hier huist je onbuigzaamheid en als je teveel op je schouders neemt gaat het gebied tussen onderrug en schouders bol staan; van de last die je denkbeeldig draagt. Denkbeeldig, maar je lichaam staat er wel naar. Je laat de ingeademde lucht je hele lichaam doorspoelen en ontspannen. Het is zo relaxend. Via je stuitje ga je door je benen in. Wees extra lief voor je knieën, die hebben het ook zwaar, net als je onderrug. Ga rustig aan helemaal door naar de puntjes van je tenen.

 

De open je hart meditatie

 

De open je hart meditatie is een meditatie om je hart te leren openen zodat je met open hart kunt kijken naar de ander, naar een situatie of een gebeurtenis. Door met je hart te kijken ga je voorbij aan je eigen oordeel en vooroordeel en zie je zoals het werkelijk is. Zo kun je kijken naar een keuze die je wilt of moet maken, of kun je een situatie in relatie tot een ander vanuit het meest gezonde perspectief zien, met liefde en respect.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Neem vanuit je meest ontspannen houding op dit moment de persoon, situatie of de gebeurtenis voor ogen. Zeg tegen jezelf dat je wilt zien wat er werkelijk speelt. Stel je hierbij voor dat je je hart opent voor de persoon of situatie. Stel je voor dat je vanuit je hart ziet. Dit is een liefdevolle en onbevooroordeelde manier van kijken. Als er gevoelens opkomen van oordeel of pijn dan sta je dat toe zonder er op in te gaan. Je laat ze als het ware vrij, je kiest om niet vanuit deze gevoelens verder te gaan of met deze gevoelens er op in te gaan. Je zult vast wel gevoelens ervaren die je zou willen vermijden of wegdrukken. Doe dat niet. Deze meditatie doe je zelf en voor je zelf. Deze meditatie brengt je ongelooflijk veel innerlijk rust en vrede. Gewoon zien wat er is of speelt zonder je aan positieve of negatieve gevoelens te hechten is een bijzondere en prettige ervaring. Je hoeft niet bang te zijn want alleen jij weet wat er zich afspeelt. Neem de tijd om het op je te laten inwerken. Aan jou is de keus om het vervolgens te delen met iemand die je vertrouwt of met de persoon in kwestie, als het een persoon betreft. Daarvoor kun je het moment kiezen wat gepast voelt. Ook dit weer is een enorm vrijmakende en liefdevolle ervaring waarvoor je wel angst kunt voelen maar als je daar doorheen gaat is je beloning (aan jezelf) fantastisch.

 

De wandel meditatie

 

De wandel meditatie is een meditatie waarmee je het tempo van jouw innerlijk leven kunt leren kennen en ontwikkelen. Het ritme van je hart en je gevoelsleven ligt doorgaans een stuk lager dan dat van je verstand en je denken. Door je levensritme te ontdekken kun je de snelheid van je handelen en denken aanpassen. Zo kun je gaan ervaren hoe het voelt te stromen.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je gaat staan. Dan begin je te lopen. Concentreer je op de snelheid waarmee je loopt. Maak de koppeling met hoe je je voelt. Ben je gejaagd? Of nerveus? Of ben je ontspannen? Wordt je bij elke stap meer en meer bewust van het tempo waarmee je loopt en hoe dat in verbinding staat met hoe je je voelt. Nu ga je langzamer lopen. Concentreer je volledig op het voelen van je beweging. Ga nog langzamer lopen. Als er nog gedachten door je hoofd gaan laat je die los. Focus, concentreer je volledig op je beweging. Deze meditatie vergt oefening en herhaling. Het gaat erom dat jij in jezelf een kracht ontdekt die jou moeiteloos doet voorbewegen. Je stapt niet meer voort, je stroomt. Als een energie die jou vanuit het bekken voortbeweegt, moeiteloos. Dit is jouw stroom. Dit is jouw tempo. Door dit tempo te leren kennen kun je het vervolgens toepassen op andere gebieden in jouw leven. Op die gebieden kun je dan met dezelfde moeiteloosheid gaan handelen. Dit is een onderdeel van de weg naar innerlijk en vervolgens uiterlijk leiderschap.

 

De schoonmaak meditatie

 

De schoonmaak meditatie is een innerlijk oftewel energetisch reinigingsritueel. Energetische blokkades kunnen zich lichamelijk uiten als stijfheid of 'doodsheid' van een lichaamsdeel. Hoe groter de innerlijke harmonie hoe soepeler 'ruimer' het zal lichaam aanvoelen. Deze meditatie is bedoeld om innerlijke blokkades op te sporen en op te lossen. Je kunt deze meditatie het best liggend doen.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je ademt. Ontspannen. Langzaam maar zeker word je je gewaar van het feit dat je romp op de grond drukt. En vervolgens voel je ook je armen liggen, en tenslotte je bekken en je benen. Bij elke ademhaling ontspan je meer. Als je merkt dat een bepaalt punt, een deel van je lichaam een soort drukpunt is ontspan je dat verder. Zodat niets je afleidt. Nu ga je met elke ademhaling verder je lichaam in. Je begint bij je hoofd. Bij het inademen stel je je voor dat de lucht je hoofd ingaat. En bij het uitademen het je hoofd weer uitstroomt. Je wordt je gewaar of er knelpunten zijn waar de lucht niet gewoon kan doorstromen. Als je een knelpunt vindt dan ontspan je dat. Gewoon door je voor te stellen dat je dat knelpunt opheft door het te ontspannen. Dan doe je hetzelfde bij je nek en hals. Je ademt in ernaartoe. Je ademt uit. Dam volgen je armen, doe één arm tegelijk of beiden als dat je gemakkelijker afgaat om voor te stellen. De volgende stap is je borstholte. Adem in, en weer uit. Doe het rustig, je hebt geen haast. Dan je buik. Zo ga je vervolgens je hele rug langs. Je schouderbladen, je middenrug, onderrug en bekken. In alle rust concentreer je je volledig op de ademhaling en gewaarwording van knelpunten. Als je er weer één tegenkomt denk je er niet over na. Je lost ze gewoon op door ze te ontspannen. Alsof je dat knelpunt met een innerlijk oog kunt zien als een kluwen touw dat ontrafelt of als een deegbal die uiteenvalt. Na het bekken komen je dijbenen, je knieën, je onderbenen en tenslotte je voeten aan de beurt. Tracht je zo te concentreren dat je niet in slaap valt. Val je wel in slaap neem je dan voor 10 minuten later weer wakker te worden en ga dan weer door.

 

De reis naar de catacomben

 

De reis naar de catacomben is een meditatie waarin je op zoek gaat naar zaken die je weggestopt hebt. Zaken achter gesloten deuren. Begraven herinneringen. Weggestopt op een moment toen dat de beste optie was. Niet beseffend dat wegstoppen betekent dat de invloed blijft maar onbegrepen is. Nu is de tijd om met dit inzicht af te dalen in jouw catacomben en jezelf te helen; het oude wederom te verbinden en de pijn en verdriet te accepteren.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je bevindt je in een mooi en ruim huis. Compleet met verdiepingen, een zolder, een serre en een kelder. Je bent op de meeste plekken in huis goed bekend. Het minst kom je in de kelder. Vandaag heb je besloten om eens naar beneden te gaan en te kijken wat er eigenlijk allemaal beneden is. Je gaat met een zekere ontvankelijkheid naar de deur die toegang biedt tot de trap naar beneden. Je houdt het gevoel van ontspannen nieuwsgierigheid in stand. Je kijkt naar de gebruikte bouwmaterialen en de vorm van de bouw van muren, trappen en doorgangen. Het is er wellicht veel mooier dan je had verwacht. Onderaan de trap kom je in een ruimte met een aantal deuren. Je besluit één of meerdere deuren te openen en te kijken wat er zich achter de deur bevindt. Ergens heb je het gevoel dat als je een deur opent dat je eigenlijk al wist wat er achter die deur zat. En dat dat oké is. Het is van jou, het was van jou. Bij elke deur die je opent begroet je wat je vindt, verwelkom het alsof het een oude vriend betreft. Want eigenlijk is dat ook zo. Wees je bewust van de indruk die het weerzien op je maakt. Ga niet onbewust verder dan wat je nu aankunt. Vele zaken zijn al zo lang verborgen dat de tijd die je nu neemt om het bewust en met respect voor jezelf te doen echt niet uitmaakt. Ook kun je na een deur te zijn doorgegaan opnieuw een trap moeten afdalen of een nieuwe deur moeten doorgaan. Soms zitten er wat dwaalsporen in onze catacomben. Onderzoek ze op je gemak en met mededogen.

 

Dans- of bewegingsmeditatie

 

De dans- of bewegingsmeditatie is een meditatie waarbij lichaam en gevoel in balans gebracht worden. De meditatie richt zich op het luisteren naar muziek (innerlijk of uiterlijk) en het ervaren van de voor jou daarbij horende gevoelens. Deze gevoelens zet je om in beweging. En vervolgens kun je je weer bewust worden van de energie en het genot dat je ervaart in de beweging.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Het maakt niet uit of je staat, zit of ligt. Zet nu muziek aan. Luister naar de muziek en word je gewaar van de gevoelens die de muziek bij je oproept. Het maakt niet uit of het positieve of negatieve gevoelens zijn, voorzover je ze al zou willen indelen. Alles is goed. Ga niet nadenken. Je kunt jezelf wel waarnemen zonder oordeel. Zet nu je gevoel om in een beweging. Het maakt niet uit welke, er zijn geen goede of foute bewegingen. Laat jezelf stukje bij beetje gaan. Geef je zover je kunt over aan de bewegingen die bij je opkomen. Naarmate je je meer aan de muziek kunt overgeven, tracht je je gewaar te worden van het lichamelijke genot. De energie die je voelt stromen als je jezelf de vrijheid geeft werkelijk te bewegen. Ga door en laat elk besef van tijd of mensen in je omgeving los. Sta jezelf toe helemaal vrij te bewegen. Dit is genot.

 

De Chakra meditatie

 

De chakra meditatie is een meditatie waarbij je de opening van je belangrijkste chakra's kunt regelen. Afhankelijk van de situatie zul je op energetisch niveau meer open willen staan of je meer willen afsluiten. Te open in een omgeving met veel zeg maar negatieve energie kan jouw energie behoorlijk verstoren. Dit geeft je een onwel gevoel, alsof je ziek bent. Mocht dit je gebeuren kun je de reinigings meditatie doen.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je ligt of staat. Je ademt rustig in en uit. Je voeten staan evenwijdig aan elkaar op schouderbreedte. Je knieën zijn licht gebogen. Nu ga je met je aandacht naar je kruin. Bovenop je hoofd. In het midden recht boven je gehoorgangen. Daar zit een energie-opening. Hij lijkt wel een spiraalachtige trechter. Van een punt uit wijder uitlopend. Nu ga je hem openen. In gedachten maak je een spiraalachtige beweging met de klok mee vanuit het punt op je schedel omhoog in excentrische cirkels uitlopend. Doe dit rustig en bewust alsof je een grote schroef losdraait. Nu kan energie vanuit de kosmos binnenstromen. Vervolgens ga je naar je voorhoofd. Halverwege je voorhoofd boven je neus zit weer zo'n opening. Deze correspondeert met een zelfde, op dezelfde hoogte in je achterhoofd. Ook deze chakra's kun je openen als een schroef. Dan ga je naar je keel, net onder je strottehoofd en aan de achterzijde in je nek. Ook hier draai je je chakra's rustig en bewust open. Je volgende opening is je hartchakra, middenop je borst 5 à 10 cm boven het onderste punt van je borstbeen. Je kunt voelen waar hij bij jou precies zit. Aan de achterzijde middenop je rug zit de corresponderende opening. Ga bij elk chakra rustig en aandachtig door. Het volgende chakra is je middenrif, je plexus solaris en ook weer achter. Het zesde chakra vind je ongeveer 10 cm onder je navel en ook weer op dezelfde hoogte in je onderrug. De laatste vind je aan de onderkant van je lichaam. Tussen je anus en je genitaliën. Dit chakra kun je in lijn verbinden met dat op je hoofd. Voel het verschil als je alle chakra's opendraait en ze vervolgens allemaal weer sluit. Het sluiten doe je door de andere kant op te draaien, in concentrische cirkels van boven naar beneden.

 

De krachtvoorwerp meditatie

 

De krachtvoorwerp meditatie is een meditatie om in contact te komen met je innerlijke kracht door hem te visualiseren aan de hand van een voorwerp. Dit is een voorwerp, naar jouw eigen keuze, dat jou in staat stelt je te verbinden met jouw innerlijke kracht.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Het is een mooie dag, de zon schijnt. De temperatuur is aangenaam. Het voelt aan als een dag waarop dingen gewoon zijn, alles gaat vanzelf lijkt het wel. Je llopt over een pad en ziet verderop een stuk bos liggen. Je gaat er naartoe. je kent het niet maar het voelt vertrouwd. Als je het bos betreedt volg je het pad. Het is een pad dat je gemkkalijk volgt, een beetje uitgesleten met lage begroeing langs de rand. Het pad is niet zo erg breed maar ook niet zo smal dat als je je ogen eventjes sluit dat je er direct af loopt. Verderop is een zijpad dat er uitnodigend uitziet, je neemt het. Je loopt heerlijk ontspannen door. In een tempo zo rustig dat het volkomen inspaningsloos is. Het pad draagt je. En de bomen om je heen lijken je te steunen; zo gemakkelijk is het om hier te lopen. Nu stel je je voor dat je iets tegen gaat komen. Het kan zomaar voor je voeten liggen. Op het pad, maar het kan ook naast het pad liggen of in of aan een boom hangen. Wat je tegen gaat komen weet je niet, maar je herkent het als je het ziet. Het is iets uit de natuur misschien maar het kan net zo goed vreemd aandoen in deze omgeving. Het is iets dat jij herkent als jouw krachtvoorwerp, jouw symbool voor jouw innerlijke kracht. Keer nu, in je eigen tempo, terug uit het bos.

 

De reis naar je ongewenste gevoelens

 

De reis naar je ongewenste gevoelens gaat over weerstand. Innerlijke weerstand. Innerlijke weerstand is de eerste stap na ontkenning. Ontkenning is: ik weet het niet. Weerstand is: ik wil het niet weten. Deze meditatie is bedoeld als een hulpmiddel om je weerstand te herkennen, te erkennen en op te lossen. Weerstand gaat om angst. In deze meditatie gaan we de angst in en de weerstand oplossen.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Ontspannen ademend stel je je voor dat je op een veilige plek bent. Je zegt tegen jezelf dat alles oké is, dat jij oké bent. Vanuit je betrekkelijke rust kijk je rustig om je heen, in jezelf. Je stelt jezelf voor als een ruimte, als een energieveld. Je kijkt met je innerlijke oog, of je voelt met een innerlijk tastorgaan, of je weerstand voelt. Het klinkt of voelt als Nee. Alsof er iets is waarachter je niet kunt kijken. Of iets dat je niet kunt horen. Omdat er iets is dat je tegenhoudt. Het 'mag' niet. Dit registreer je, zonder te oordelen of er naar toe te gaan. De weerstand is er niet voor niets. Je wilt het niet voelen, zien of ervaren. Begin met tegen jezelf te zeggen: oké, ik zie je. Oftewel erken je weerstand, erken die Nee. Erken ook de angst die de reden is om weerstand te bieden. Blijf hier rustig even bij, en word het je bewust. Als je hier even bij stilgestaan hebt, maak je stukje bij beetje contact met je angst. Door je voor te stellen dat je het meer en meer gaat voelen. Door de angst niet weg te drukken maar er juist in te gaan. Door je stukje bij beetje voor te stellen dat er gebeurt waar je bang voor bent. Ervaar die gevoelens. En adem rustig door. Ook al voelt het echt, het is niet echt. Althans het is geen lichamelijke van buitenaf aangebrachte pijn. Het kan eventueel wel een herinnering zijn aan toegebrachte pijn, maar je kunt het aan. Word je bewust van het spannen van spieren waarmee de pijn tracht te beheersen. En ontspan. Adem. Kijk dan opnieuw naar je weerstand. Is hij nog nodig? of kun je gaan erkennen wat erachter lag? Wat je niet wilde zien? Neem wat je ziet en voelt mee terug uit de meditatie. Welkom, met je nieuw verworven inzicht.

 

De droom meditatie

 

De droom meditatie is een meditatie om een droom die je had verder uit te werken, of verder te ontdekken. Je kent het vast: je wordt wakker uit een droom en hebt bijna de bedoeling ervan door, maar net niet. Of je hebt een terugkerende droom die je niet begrijpt. Hiervoor kun je de droom meditatie pakken. Deze meditatie werkt heel goed als je net wakker bent geworden en je bent nog niet druk in je hoofd met van alles.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Afhankelijk van of je net wakker wordt of dat de droom van even terug is keer je terug naar je droom. Als je net wakker bent stap je er ontspannen en bewust in met een ontvankelijke concentratie; er is niets dat je bedreigt, je stelt je open voor de betekenis. Je kunt nu als het ware in je eigen gedachtenpatroon lopen en werkelijk gaan begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. waarom bepaalde dingen gebeuren. Als je het werkelijk helemaal tot je bewustzijn laat doordringen gaat er iets veranderen. Je houding verandert; je je hebt het nu ingezien en kunt het oude gedrag loslaten. Je zult zien dat dit vrijwel zonder inspanning gaat. Je bent er klaar mee als je het helemaal ziet en begrijpt. Het gaat om bewust-zijn. Als je je droom voor de geest moet halen omdat het al even terug is ga je rustig en ontspannen de droom opnieuw in. Je herbeleeft hem vanaf het begin. Het grote verschil is echter dat je geen toeschouwer bent. Je kiest bewust voor een actieve rol, zeker als het een regelmatig terugkerende droom is. In je droom kies je nu voor een andere aanpak. Je neemt een beslissing of voert de beslissing uit die je je had voorgenomen. Het voelt wat vreemd, want het is anders dan je gewoonlijk deed, maar je doet het toch omdat je in je hart weet dat het juist is. De droom komt niet meer terug als bewijs van je juiste beslissing.

 

De reis naar jouw doolhof

 

De reis naar jouw doolhof is een innerlijk tocht. Een doolhof is een omgeving waarin je geen overzicht hebt en je gemakkelijk de weg kwijtraakt. Deze meditatie helpt om te zien hoe jouw dooldof eruit ziet waarmee je anderen om de tuin leidt maar waarin je ook zelf verdwaalt.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je neemt je een gesprek voor de geest dat je recent voerde. Het is een gesprek wat niet vlot verliep, alsof je geen contact kon maken. Je realiseert je dat de ander wel graag contact wilde. Elke keer als de ander iets vraagt merk je dat je hem of haar ontloopt. Of eigenlijk, je geeft een ontwijkend antwoord. In het gesprek merk je dat de ander vervolgens met een andere vraag komt of de vraag anders formuleert. Jij bedenkt weer een andere vluchtweg. Als je zo'n gesprek oproept in je herinnering, ga dan zonder oordeel rustig kijken hoe je dat doet; al die manoeuvres. Kijk ook waar je bang voor bent. Wat er zou gebeuren als je de ander niet om de tuin leidde. Stapje voor stapje ga je de conversatie na. steeds meer word je je bewust van de weggetjes die je bewandelt. Realiseer je dat je een reden hebt om de ander om de tuin te leiden. Wees vergevingsgezind naar jezelf maar breng jezelf niet weer op een dwaalspoor. Kijk in jezelf met helderheid en interesse en laat het innerlijk oordeel achterwege.

 

De meditatie van de muur

 

De meditatie van de muur is een meditatie waarin je jouw muur ziet waarmee je je omringt. Iedereen heeft zo'n muur. De bedoeling van deze muur is jezelf te beschermen tegen de buitenwereld. Dat lijkt goed maar de muur werkt anders. De muur houd alle contact tegen waardoor ook het contact met hen waarmee je het wel wilt wordt tegengehouden. De muur is zoals hij klinkt, rigide. En hij is gebouwd van heel interessant materiaal, wat je waarschijnlijk niet had verwacht.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

In- en uitademend ga je vanuit innerlijke rust je gevoelens na over hoe je anderen op afstand houdt. Misschien komen er direct beelden bij je op. Misschien ook niet. Dan is er wellicht sprake van weerstand om naar je verdediging te kijken. Dat is oké. Stel jezelf maar voor dat dit je muur al is. Want je muur weerhoud je niet alleen van contact met anderen. Alles wat je liever niet hebt ligt erachter. Verborgen, ook voor jezelf. Het is al genoeg als je in deze meditatie je alleen maar voorstelt dat je accepteert dat jij een muur hebt. Ook al wil je hem nog niet zien. Als je hem wel ziet, bekijk hem dan eens goed. Tracht er een beeld van te krijgen waaruit hij is opgebouwd. Zie je een mooie facade? Die laat je zeker wel eens aan de buitenwereld zien?... Glimlach, het is oké. Zitten er openingen of ramen in de muur? Zie je er dan ook echt achter of is dat maar schijn? Of is jouw muur soms een soort doolhof met allerlei wegomleggingen waar ze vanzelf de weg wel kwijtraken? Is je muur beweeglijk als meegaandheid of biedt hij aanpassingsmogelijkheden afhankelijk van de situatie? Of is het een arena waar bloedige gevechten worden gevoerd? Nou, dat zal ze wel afschrikken in plaats van dichterbij te komen. Probeer met plezier en acceptatie te kijken, elk oordeel maakt het vrijwel onmogelijk te zien wat is. Een ieder heeft zijn eigen muur. Als je hem leert kennen hoef je hem niet af te breken maar kun je wel beslissen wanneer je hem neerlaat om jezelf en de ander de kans te geven.

 

De reis naar jouw toekomst

 

De reis naar jouw toekomst is een meditatie waarin je je gaat openen voor een mogelijk toekomstbeeld. Het is een mogelijke toekomst omdat je altijd de keus hebt om niet te doen wat je kunt doen. De reis naar jouw toekomst is een beeld van een prachtige mogelijkheid die zich voor jou aandient. Je zult daartoe wel je hart moeten volgen. Doe je dat niet dan is de uitkomst anders.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je begint met je gedachten los te laten. Je maakt jezelf leeg. Elke gedachte die zich aandient die je al kent laat je gaan. Er zullen verwachtingen zijn als je naar je toekomst gaat kijken. Ook die laat je los. Je stelt jezelf voor als iemand die volledig in het reine is met zijn of haar verleden. Dit is de eerste dag van je leven waarin je vanuit jouw mogelijkheden die je in je draagt gaat luisteren naar wat je hart je ingeeft. Je gaat jezelf openen voor je hartsverlangen. Elk oordeel wat er zich daarop aandient laat je los. Alles is mogelijk. Het zal misschien een eenvoudig verlangen zijn. Als het moeilijk of complex is wuif je het weg. Het leven is net moeilijk, het vraagt geen complexe structuren waarin je verdwaalt. Dat is het ego dat bewonderd wil worden. Je kunt in jezelf vragen om een beeld van waaruit je kunt beginnen. Het antwoord zal zo eenvoudig zijn dat je geneigd bent het niet eens te zien. Of het is iets kleins. Dat je zou kunnen denken: wat schiet ik daar nou mee op? Oordeel niet. Neem je voor het gewoon te doen. In het doen zal het volgende, de volgende stap zich aandienen. Stel je open, wees bereid.

 

De meditatie voor dankbaarheid

 

De meditatie voor dankbaarheid is een meditatie voor het je herinneren van zaken waar je dankbaar voor mag zijn. En dan met name aspecten van jezelf waar je dankbaar voor bent of waar je dankbaar voor zou mogen zijn. Ieder mens heeft kwaliteiten en vaak hebben we de neiging om die van onszelf over het hoofd te zien.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je bevindt je op een plek waar je je veilig voelt. Een plek waar je jezelf kan en mag zijn. Je kijkt met zachtheid naar jezelf. Naar jezelf als geheel. Je lichaam, je emoties, je gevoelens, je gedachten, je relaties, je werk, je verleden, je successen, je falen. En je houding tot één en ander. Als je zo op je gemak eens alles langsloopt, zie je een aantal punten waar je tevreden over bent. Hier kun je dankbaar voor zijn. Gun het jezelf, het gaat hier niet over misplaatste trots of pretenties. Dan neem je iemand in gedachten die je om een bepaalde reden bewonderd. Dan kijk je, realistisch, of jij die kwaliteit toch ook niet in huis hebt. Misschien ziet het er bij jou net iets anders uit, of uit het zich op een andere manier. Wees er dankbaar voor. Mocht die ander ergens toch beter in zijn, accepteer dat dan en wees ook daar dankbaar voor.Dan kijk je of er zich nog iets aandient. Misschien komt er zo maar iets in je op waar je nog niet eerder bij stilstond of wat je niet eerder wilde zien. De kwaliteiten die jij hebt zijn precies die zaken die jij in jouw leven nodig hebt, om dat te doen waarvoor jij hier bent. Herinner je dat, en wees dan ook daar dankbaar voor.

 

De familiemeditatie

 

De Familie Meditatie is een meditatie om kennis te maken met je familie. Je familie is een groep mensen met zielen die vergelijkbare uitdagingen hebben in hun leven. Als we onze nabije familie eens van wat dichterbij bekijken kunnen we patronen en valkuilen herkennen die ons kunnen helpen gemakkelijker en eenvoudiger te groeien in zelfkennis.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je concentreert je rustig op je ademhaling. Bij elke ademhaling laat je spanning ontsnappen bij het uitademen. Als je na enige tijd merkt dat ronddraaiende gedachten zijn opgehouden ga je beginnen. Je neemt je vader of moeder in gedachten. Je bekijkt hem of haar als de mens die hij of zij is, je laat het oordeel of wat je denkt te zijn tekortgekomen even achterwege. Je kijkt zo eerlijk en open mogelijk. Wat is de eerste overeenkomst die bij je opkomt? Kijk met plezier en beoordeel jezelf of je ouder niet. Welke overeenkomst zie je nog meer? Maak in gedachten een lijstje van 4 of 5 eigenschappen. Dan ga je naar je andere ouder en maak je in alle rust ook zo'n lijstje. Dan kijk je weer naar jezelf. Ben je geneigd om met de eisen die het leven aan je stelt hetzelfde om te gaan? Trap je zogezegd in dezelfde valkuilen? Zijn er bepaalde problemen waar je ouders schijnbaar moeiteloos mee om gaan; met een zekere flair? En hoe zit dat bij jou? Kun je genieten van de overeenkomsten in kracht en kwaliteiten? Kun je je gesteund voelen op de gebieden waar jullie het allemaal moeilijk mee hebben? Gesteund in de vorm van een gezamenlijke uitdaging hebben? Misschien ken je nog andere leden van de familie zoals tantes of ooms en kun je daar ook familiekarma-achtige zaken ontdekken. Als je broers of zussen hebt, kun je dan ook verschillen en overeenkomsten ontdekken? Kun je zien waarom juist jullie in hetzelfde gezin moesten opgroeien? Juist verschillende karakters kunnen heel anders met verschillende situaties omgaan, een heel andere aanpak hebben. Kun je dat zien? Neem je inzichten uit de meditatie mee en kijk er nog eens rustig op terug. Let wel dat wat je in de meditatie niet direct zag zich misschien naderhand opeens heel duidelijk kan aandienen.

 

De loslaat meditatie

 

De Loslaat Meditatie is een meditatie waarmee je overtuigingen, gedachten, (voor)oordelen, alles wat je maar kunt vasthouden, loslaat. Het loslaten van aspecten in jezelf kan soms heel moeilijk zijn omdat je er veel energie in steekt om ze in stand te houden. Vanuit je negativiteit. Als je iets dan loslaat merk je hoe vrij het je maakt. Als je dit eenmaal ervaren hebt wordt het gemakkelijker, want je raakt niets kwijt en je wint ongelooflijk veel.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je zit ontspannen. Bij elke uitademing adem je jezelf verder leeg. Terugkomende gedachten wuif je als het ware weg. Of je stelt je voor dat je het volume ervan terugdraait tot je het niet meer hoort. Zonder je volledige aandacht erop te concentreren. Als lekker stil is van binnen neem je het onderwerp van de meditatie in gedachten. Of misschien dient er zich wel een overtuiging aan waarmee je aan het werk wilt. Het kan ook iets zijn wat je heel erg nodig denkt te hebben. Een sterke behoefte. Neem die behoefte in gedachten zonder te oordelen. Kijk ernaar en zie dat er iemand is die die behoefte in zou moeten vullen. Voel hoe afhankelijk het je maakt, en hoe wanhopig soms. Erken dit voor jezelf en accepteer het, wederom zonder je te veroordelen. Dan ga je nog een stapje verder. Maak contact met de dwingende stroom hieronder. Voel dat je het wilt, ja, dat je het moet hebben. Dat alles lijkt geen zin meer te hebben zonder dat waarnaar je verlangt, waar je zo'n behoefte aan hebt. Als je dit kunt erkennen en je ziet het voor je. Dan stel je je voor dat je hiermee stopt. Je stopt het te eisen. Heel gewoon door tegen jezelf te zeggen: nee, ik eis het niet meer. Ik stel een ander niet verantwoordelijk voor deze behoefte in mijzelf. Ik laat mijn eis los. Voel hoeveel ruimte er door deze beslissing in jezelf komt. Voel hoe vrij het je maakt niet te eisen.

 

De beelden meditatie

 

De beelden meditatie is een meditatie waarmee je zicht krijgt op je beelden. Een beeld is een betekenis die je ooit toegekend hebt aan een situatie, een mens of een groep. Sindsdien is die betekenis ongewijzigd en reageer je zonder het te realiseren vanuit deze overtuiging. Als dat gezegd wordt dan gaat dat volgen, dat is een beeld.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je ademt in en uit. De beslommeringen van de dag of zaken die aandacht vragen laat je even los. Je ademt rust en ontspanning. Nu neem je rustig de dag door. Je laat al je gedachten eens de revue passeren en kijkt of je ergens zegt: zie je wel! Dat wist ik wel. Vaak in combinatie met een pijngevoel. Deze pijn ga je van een afstandje bekijken. Je neemt er wat afstand van. Je realiseert je dat je deze pijn niet bent, je voelt hem. Als je deze pijn met zachtheid en rust bekijkt probeer dan te zien of het oude pijn is. Alsof je hem al eerder in je leven ervaren hebt. Ga dan terug in je leven, naar gisteren of vorige maand. Elke keer kom je de pijn tegen en is er een vergelijkbare situatie die hem oproept. Je gaat helemaal terug, 30, 20, 15 jaar totdat je in je jeugd, zo in de eerste 6 tot 8 jaar van je leven een situatie hebt, een gebeurtenis, waar je deze pijn voor de eerste keer voelde.

Kijk naar de gebeurtenis en zie hoe je toen tot een conclusie kwam: zo zit het, zo gebeurd het dus, zo gaat het. Deze conclusie is je beeld wat je bij je draagt, je hele leven lang. Zie hoe je eigenlijk je hele leven lang al op soortegelijke situaties op een vaste manier reageert. Dit doen beelden en zo belangrijk zijn ze om te leren kennen en ze te transformeren. Je neemt weer de situatie in gedachten van toen je dit beeld creëerde. Voel hoe jij niet wil dat dit gebeurd was. Hoe je er nog steeds mee strijd. De oplossing is acceptatie. Het is gebeurd. Dat kun je niet veranderen. Misschien had je er zelf ook een aandeel in, had je meer kunnen doen het te voorkomen. Vergeef jezelf, accepteer het als zijnde werkelijk gebeurd. Accepteer dat je nu niet meer kunt terugdraaien. Dat je gelijk simpelweg niet meer haalbaar is. Laat het los. Misschien is je iets aangedaan (en dat kan best ook iets kleins zijn) en kun je nu de dader vergeven. Misschien kun je jezelf ontheffen van een schuldgevoel en jezelf vergeven.

Met dit gevoel van liefde of in ieder geval het zicht op de realiteit kom je terug uit de meditatie. Welkom.

 

De gebeds meditatie

 

De gebeds meditatie is een meditatie waarmee kunt leren bidden. Het gebed is het creëren van het beeld van wat je wilt. Bidden is contact maken met God of het Universum met als doel te creëren. Tijdens je gebed zal God of het Universum je laten weten wat je moet doen om te bereiken wat je wilt. Dit is geen voorwaarde maar slechts een onderdeel van het creatieproces. Net zoiets als geen antwoord zonder vraag.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je ademt ontspannen en laat de laatste flarden van gedachten los. Je komt tot innerlijke stilte. Bij elke uitademing laat je spanning en onrust los. Je laat alles als het ware meevloeien met de uitgaande lucht. Dan begin je met het inademen ontvankelijkheid in te nemen. Je ademt het in. Bij het uitademen laat je oordelen en wantrouwen weg vloeien. De ingeademde ontvankelijkheid voer je naar je hart. En telkens als je ontvankelijkheid inademt en wantrouwen uitademt open je je hart meer. Dan begin je langzaamaan goddelijke inspiratie toe te laten in je hart. Zonder je af te vragen of het goed is of klopt visualiseer je Goddelijke inspiratie in je hart. Als je dat een paar keer gedaan hebt neem je het onderwerp waarvoor je wilde bidden in gedachten en stel je God de vraag: Hoe creëer ik dit? Je kunt God alles vragen. Vraag de hulp of steun van God als je wilt. Accepteer het antwoord zonder oordeel, neem het in. Ongeloof is niet erg, maar je vertraagt wel je eigen creatie.

 

Innerlijk Kind Meditatie

 

De Innerlijk Kind Meditatie brengt je in contact met jouw innerlijke kind. Innerlijk Kind is eigenlijk een soort verzamelnaam voor gevoelens waar schaamte aan gekoppeld is. Kwetsbaarheid, oorspronkelijkheid, ongecontroleerde bewegingen, woede, verdriet, alles is hier te vinden. Innerlijk Kind brengt ons ook in contact met plezier en een veerkracht. Innerlijk Kind ons het beste te bieden als we bereid zijn de prijs van het ongemak van heftige gevoelens ervaren te betalen.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Vanuit een ontspannen houding stel je jezelf als kind voor. Je accepteert wat er zich bij je aandient. Wat was je voor een kind? Was je druk of juist teruggetrokken? Was er tijd en ruimte voor je of kwam je niet aan je trekken? Wat komt er voor een gevoel in je op? Kijk er naar met een zachte vergevingsgezindheid. Zoals je misschien ook kunt kijken naar een kind dat vertedert of het bloed onder je nagels vandaan haalt. Probeer contact te amken met je plezier, want veroordeling houdt elk gevoel op afstand. Je kunt met een warm gevoel naar jezelf kijken of misschien is er eerst wel verdriet. Geef er ruimte aan, het is oké. Als je contact met jezelf als kind kunt krijgen begin dan met luisteren. Neem jouw innerlijke kind serieus. Als praten niet lukt maak dan gewoon een wandeling bied jouw kind je hand aan. Maar dwing het niet als het dat nog niet wil. De band die je kunt opbouwen met je innerlijke kind zal gebouwd moeten worden op vertrouwen. Het vertrouwen dat jij kunt geven vanuit je volwassen zijn. Probeer in te schatten hoe oud het kind is waar je contact mee hebt nu. En begrijp dat communicatie in deze fase misschien wel inhoud dat je hem of haar gewoon op schoot neemt. Naarmate je vaker contact hebt zal de communicatie groeien en kun je veel over jezelf leren. Een van de belangrijkste dingen is wel dat je innerlijke kind zich altijd meldt als je te weinig aandacht voor jezelf en je gevoelens hebt. Met andere woorden als je vanuit je wil aan het doorracen bent gedurende de dag. Dan meldt je kind zich met weerstand. Neem dit serieus en je innerlijke kind helpt je balans in je leven te brengen. Leuk hè, wat je van je eigen kind kunt leren...

 

De afscheidsmeditatie

 

De Afscheids Meditatie is een meditatie waarmee je iemand loslaat. Het loslaten van iemand kan soms heel moeilijk zijn omdat je er veel energie in steekt om ze bij je te houden. Vanuit de angst iets te verliezen als je hem of haar niet meer vasthoud. Als je een ander in jouw gedachten vasthoudt maak je jezelf afhankelijk en onvrij. Als het iemand is die overleden is kun je het hem of haar zelfs moeilijk maken de aardse sferen achter zich te laten en door te gaan met zijn of haar zieleleven. In de meditatie spreek ik over hem als hem of haar.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je zit ontspannen. Terwijl je in- en uitademt visualiseer je een cirkel om je heen. Dan plaats je zo'n zelfde cirkel tegenover je. De cirkels zijn verbonden als door een in achtvorm stromende energie. In de cirkel tegenover je plaats je iemand die je wilt loslaten. Bijvoorbeeld iemand van wie je afscheid wilt nemen omdat je hem al te lang vasthoudt. Je kijkt kijkt hem aan en ziet de persoon die hij is, in al zijn feacetten. Positief en negatief, in kracht en in zwakte. Na hem een tijdje in de ogen te hebben gekeken en je oordelen hebt losgelaten, neem je afscheid. Bedankt hem voor alles wat hij jou heeft gegeven. Geef terug wat je terug wilt geven. Dan neem je afscheid. Doe het rustig en met acceptatie. Dan ga de cirkels losmaken. Je onderbreekt de energiestroom en koppelt de cirkels los. Dan laat je langzaam een afstand tussen de andere cirkel en de jouwe ontstaan. Wordt je bewust van eventuele weerstand om los te laten. Als er vanuit jou een soort lijntjes lopen naar die ander, dan knip je die door. In liefde en acceptatie. De afstand wordt groter en groter. Nog steeds maak je lijntjes los als nog een blijkt te zijn. Je laat los. Je laat die ander gaan. Langzaam maar zeker verdwijnt die ander uit het zicht. Dag, bedankt, ik laat je gaan. Heb het goed.

 

Je eigen kamer (ruimte voor jezelf meditatie)

 

De meditatie Jouw eigen Kamer gaat over het creëren van een veilige plek in jezelf. Een veilige plek op meerdere manieren. Een plek waar jij je terug kunt trekken als je daar behoefte aan hebt. Dat er in jou zelf ook een veilige plek is temidden van verwarring, boosheid en andere gevoelens die je soms ervaart. En tenslotte de wetenschap dat je veilig bij jezelf kunt zijn, dan hoef je veiligheid niet bij iemand anders te zoeken.

Hier begint de meditatie. Sluit je ogen. Adem rustig in en uit. Adem rustig en diep, helemaal naar je buik. Laat alle gedachten die nog rondgaan in je hoofd los. Maar dwing jezelf niet. Volg gewoon de gang van de meditatie.

Je stelt je voor dat je beweegt, je wandelt. Vanuit deze rustige ontspannen beweging kom je aan bij een ruimte. Je neemt een kijkje. Dit wordt jouw eigen kamer. Je begint met het kiezen van de omvang van de kamer. Bij welke omvang voel je jezelf op je gemak als je erin bent? Dat is de omvang die je aan deze ruimte geeft. Je kunt nu aan het begin, voor het inrichten, de ruimte een naam geven. Je kunt het ook aan het eind doen als hij klaar is. Als je rondkijkt in deze nu nog lege ruimte stel je je voor wat je op de grond wilt. Tapijt, hout, steen? en welke kleur of kleuren? Deze ruimte is helemaal alleen voor jou. Geef jezelf de vrijheid om het helemaal te doen zoals jij het wilt. Nu ga je iets aan de wand kiezen. Ga door met meubels om te zitten of te liggen. Een lekkere hangbank? Of juist een knus klein stoeltje? Ga af op je gevoel en je liefste wensen. Voel je vrij om het helemaal te doen zoals je wilt, ook om niet deze tekst te volgen maar lekker je eigen gang te gaan. Als je aan aantal zaken in je kamer hebt geplaatst ga je eens rustig zitten. Kijk rond. Is dit oké? Geeft dit je een veilig gevoel, een gevoel van echt thuis zijn? Breng de aanvullingen en wijzigingen aan die je wilt. Je kunt na een tijdje natuurlijk ook weer veranderen, zolang het voor jou maar helemaal je eigen kamer is, jouw thuis.

 

terug naar je jeugdmeditatie

Wanneer je ergens rustig kunt zitten of liggen,
ga je je eerst eens ontspannen.
En langzaam dalen we dieper af
naar de herinnering van je jeugd.

Zie jezelf eens voor je als kind,
en voel wat je daarbij ervaart.
Is het vreugde, eenzaamheid,
of een ander gevoel?
Laat alles rustig komen.

Ga eerst eens ver terug naar je eerste jaren.
Al herinner je je dat meestal niet,
toch kun je wel een gevoel ervaren,
een gevoel van bescherming, geluk of verdriet.

Laat dit gevoel nu helemaal toe,
voordat je verder weer gaat.
En als je dan uiteindelijk voelt--hoe het was,
dan begrijp je meer waar je nu staat.

Wij gaan nu naar je kleutertijd.
Zie--voel, en ervaar....
Wanneer je het alleen niet aankunt;
Ik sta altijd voor je klaar.

Voel geluk--voel emoties,
voel alles wat was in jouw kindertijd,
zodat je langzaam iets leert te begrijpen
van je totale persoonlijkheid.

Wanneer je dit alles goed hebt doorvoeld,
dan kunnen we weer verder gaan,
en de puberteit eens bezien.
Zie je jezelf hierin staan?

Observeer jezelf en ga na....
Hoe je was--hoe je reageerde,
was dat:
Zoals een normale puber dat doet,
die zich tegen alles keerde?

Of was je anders, maar toch heel normaal
voor die leeftijdsperiode?
Zie het eens voor je allemaal,
en doorvoel hierin je emoties.

Zo kun je je weg vervolgen
tot aan je volwassenheid.
Maar je kunt ook besluiten
om weer terug te gaan naar je kindertijd.

Want wanneer je inmiddels ontdekt hebt,
waar het aan schortte in je jeugd,
dan kun je nu gaan besluiten,
dit te transformeren met liefde.

Omarm het kind eens in je gevoel.
Sla je armen hierbij om je heen,
en wieg jezelf heel zacht heen en weer.
Je bent hierin niet alleen.

Laat het kind in jou weer voelen,
dat je er heel veel van houdt.
Dan zul je die liefde ervaren,
en van binnen is het niet langer koud.

Want de warmte van de liefde
laat alle kou verdwijnen,
zodat jij tenslotte hieruit
als een gelukkig mens zal gaan verschijnen.

 

Oppeppertje meditatie

Ga lekker zitten of liggen en aard jezelf goed.
Denk aan een stralend zonlicht en laat dit licht door je kruinchakra bij je naar binnenstromen.
Langzaam laat jij je lichaam vullen met dit licht.
Je duistere gedachten, negatieve gevoelens en onbehagen verdwijnen via je voetzolen of stuitje (net dat wat contact met de aarde heeft) in de aarde.
Als het laatste restje rommel verdwenen is, (soms is dat even duwen en proppen) ben je vervuld met dit licht.
Je kunt proberen het licht door je huid en chakra’s heen te laten komen, zodat je dit licht ook uitstraalt.
Als je dit vaker oefent kan jij jezelf nog meer in het licht zetten door de ruimte buiten het lichaam (de aura) te vergroten.
Wil jij jezelf vullen met liefde, laat dan rode aarde-energie door je voetzolen omhoog komen en vermeng dat met het licht zodat het roze wordt.
Roze is de kleur van het hartchakra.

 

Meditatie {dagelijks}

 

Wanneer jij je ogen sluit kun je alle stappen doen,

De concentratie via je buik naar je voeten toe,

En dan je voeten toestemming geven om te OPENEN,

Laat je energie dan stromen door alle lagen van de aarde tot je contact hebt met het BEWUSTZIJN van moeder aarde,

Stel je nogmaals voor …

Wie je bent….waar je bent..en laat je verbinden met moeder aarde,

Ga naar binnen en vraag om kracht licht en energie,

En neem die ENERGIE weer mee om je lichaam in te stromen,

Laat daarna ook energie via jouw PORIEN naar buiten komen om jou LICHTBOL op te vullen,

 

 

 

 

 

 

 

'

OEFENINGEN VOOR ELKE OCHTEND.

DUIDELIJK EN GELOOFWAARDIG UITSPREKEN :

MIJN INTUITIE LEIDT ME NAAR SUCCES EN GELUK

*DAN VISUALISEER IK EN ORANGE LICHT.

EN ER KOMEN ALLERLEI IDEEEN VANDAAN,

VOLG JE INTUITIE EN DOE DAT,

MEN ZAL ME VRAGEN OM ADVIES,

ZOWEL ZAKELIJK ALS PRIVE,

MIJN DOEL BEREIKEN.

AFFIRMATIES UITSPREKEN OM JE DOEL UITEINDELIJK TE BEREIKEN..GELOOF ER HEILIG IN.

ENERGETISCH OPLADEN

 

je eigen te beschermen tegen energie van buiten af.

Spreek de affirmaties hardop uit of in gedachten

(moet je wel alleen zijn geen geluid mobiel uit gemakkelijk zitten of staan.oftewel helemaal natuur stil.

Ik ben krachtig en voor niemand bang

Ik ben heer en meester over mijn eigen lichaam

Ik bepaal wie mijn auraveld betreed

Niemand mag misbruik maken van mijn zuiverheid

Ik vertrouw op mezelf

Niemand bepaalt wat ik eet of moet doen

Behalve ik zelf.!

Ik vertrouw op mijn innerlijke leiding

Ik vertrouw op mijn goddelijke leiding

Ik ben het licht en straal dit uit.

 

Wil je Energetisch opladen? Dat kan....

 In de natuur..in het bos

Ergens gaan waar veel bomen staan..''

doe het volgende selecteer/kies een boom uit en ga dan met je rug tegen de boom staan relax houding

en vraag moeder aarde om me kracht en zuivere energie te geven'' zeg het in jezelf..of spreek dat uit kan ook..

 

Een andere methode is om met blote voeten in het zand lopen rond 15 minuten dit  kan ook bij kinderen aangeraden worden.

kijk maar naar de mensen die met de tuin bezig zijn met hun handen in de grond iets planten of zo dan zul je merken dat deze mensen een rust uitstralen en meer bewust zijn van zichzelf en staan sterk in hun schoenen en manier van denken en uiten,,let maar eens op..