Onze zintuigen spelen een heel belangrijke rol in ons leven. We waarderen mensen en dingen op grond van wat de zintuigen waarnemen. Toch gebeurt het dat die zintuigen ons "bedriegen".

Hoe komt het dat we ons, al na een kort gesprek, moe en slaperig voelen?

Zintuiglijk was hiertoe geen enkele reden. Onze gesprekspartner was heel charmant en bekwaam, het onderwerp uiterst interessant, Toch voelen we ons totaal uitgeblust. Waarom voelden we ons bedreigt, aangevallen in de rug. Wanneer we ons omdraaiden zagen onze ogen enkel een lieve, lachende dame. Wat onze ogen zien is niet altijd dat wat we aanvoelen.

Ditzelfde fenomeen is ook geldig voor voorwerpen. We zoeken een nieuwe woning. We zien een prachtig huis. De bouw en de omgeving zijn ideaal. En dan komt de kennismaking. We betreden het gebouw en hoewel zelfs de kamergrootte en indeling perfect zijn, twijfelen we. Dit is het ideale huis voor ons en toch... . Iets weerhoudt ons. We weten niet wat. We voelen ons er niet goed. De sfeer binnen is er onaangenaam.

Wanneer we er van uitgaan dat "alles" energie is, kan men deze dingen beter begrijpen. Elke mens is energie, straalt energie uit en neemt energie op. Elk levenloos voorwerp, huis, meubel, enz... bevat sporen van energie van de mensen waaraan het is blootgesteld. Deze energie kan men niet betasten. Het is niet iets fysieks. Een tijdje verblijven in negatieve energie, doet ons deze ook opnemen. We worden hierdoor beïnvloed.

We merken niet altijd meteen dat een huis, een meubel of een voorwerp dat we kopen ons een gevoel van onbehagen geeft. Ook niet iedereen is er zich van bewust dat een levenloos voorwerp ons leven kan beïnvloeden, zelfs veranderen. Men bestempelt het vaak als bijgeloof en gelooft het niet. Het is slechts na vele tegenslagen en ongelukken dat sommigen beginnen na te denken. Ze gaan op zoek naar de oorzaken en wie echt een einde wil stellen aan deze tegenspoed, kan beginnen zoeken naar een oplossing.

Ook in de woning, waar we reeds jaren verblijven, overvalt ons soms dit nare, enge gevoel. Hier weten we meestal wel wat er gebeurde. Een ruzie, een hevige discussie, een intens verdriet, enz... .Het zijn allemaal emoties. Emoties met elk hun eigen energie, hun eigen vibratie. Deze energieën of "vibraties" blijven hangen en hopen zich op, zolang we er niets aan doen.

Moeten we hiermee leren leven? Kunnen we er soms wat aan doen? Is meteen verkopen, verhuizen of van de hand doen, een oplossing of zijn er middeltjes?

Wanneer we dat ideale huis echt willen kopen, doen we er goed aan, zover dit mogelijk is, meer inlichtingen te nemen. Wie heeft er gewoond? Is er iets bijzonders gebeurd? Waarom zijn de vorige eigenaars verhuisd? Wanneer dit niet mogelijk is, is het aan te raden er goed over na te denken alvorens tot kopen over te gaan.

Even teruggaan in de tijd. Onze voorouders leefden heel anders dan wij. Ze woonden in kleine steden, dorpen, een boerderij, die ze zelden verlieten. Hun leven verliep rustiger en het contact met de buitenwereld beperkte zich tot een kleine mensengemeenschap. Toch bezat ieder huisje zijn middeltjes en rituelen ter bescherming van de inwonenden.

(Over hoe zichzelf te beschermen tegen allerlei invloeden komen we in een ander artikel terug). Bescherming leek vroeger van groot belang. Deze kennis ging over van familie op familie, van generatie op generatie. Ook het geloof, de kerk, speelde in het uitvoeren van rituelen een belangrijke rol. Met de teruggang van het geloof en de moderne vooruitgang zijn vele oude gebruiken en riten teloorgegaan. De moderne mens leidt een heel jachtig leven. Hij woont in grote steden en komt dagelijks in contact met vele mensen. Allerlei energieën, vibraties, beïnvloeden hem voortdurend. Oude gebruiken en beschermingsrituelen zijn voor hem doorgaans bijgeloof en hij kent de diepere betekenis hiervan niet meer. Van kindsbeen af wordt al zijn aandacht gericht op het uiterlijke, het tastbare, het bewijsbare, het materiële. Hij neemt of heeft geen tijd om stil te staan bij het "niet-tastbare", het spirituele. Nochtans is het spirituele even belangrijk als het lichamelijke. Elk mens is uniek. Elk mens heeft zijn energie, zijn vibratie. Die energie straalt de mens uit en wordt gevoeld en opgenomen door ieder ander mens. Dit voelen en opnemen is een automatisme. We hoeven er niet bij na te denken, het gebeurt gewoon en we worden er door beïnvloed. Zo ook beïnvloeden we elk levenloos voorwerp, huis, enz... . Zowel positieve als negatieve energieën blijven hangen. Wanneer we niets doen aan spirituele negativiteit hoopt dit zich op en zullen we er vroeg of laat de nadelige gevolgen van ondervinden. Sommige spirituele negativiteit is niet zo makkelijk "op te ruimen". Soms is professionele hulp nodig. Het is daarom van belang af en toe even stil te staan bij wat we voelen. Daadwerkelijk iets doen wanneer we ons onbehaaglijk voelen. Het wegnemen van spirituele negativiteit bij onszelf en in onze woning. Niet met ingewikkelde magische rituelen, want die zijn niet geschikt om door iedereen toegepast te worden. Ook niet bij anderen, maar enkel en alleen bij onszelf en het huis waarin we wonen. Dit kan met eenvoudige middelen. We kunnen dan ook waarnemen wat simpele dingen doen, bij onszelf en in onze woning.

Onszelf zuiveren kan heel simpel door het nemen van een spiritueel bad. Water is van oudsher bekend als symbool van leven. Het bezit de mogelijkheid ons te zuiveren van spirituele blokkeringen welke we in ons leven opdoen. Spirituele baden zuiveren zowel de geest als de ziel. Kant-en-klare badmengsels zijn in de handel verkrijgbaar. Doch je kan er ook zelf een klaarmaken. Men gaat als volgt te werk: je maakt een mengsel van 1 kop azijn van appelcider met 1 theelepel zeezout. Je vult een badkuip tot de helft met lauw water en voegt het mengsel aan het badwater toe. Baden gedurende minstens 5 minuten. Tijdens het baden hou je steeds in gedachten dat dit een spiritueel bad is en je bid dat je verlost mag worden van alle negatieve invloeden. Je gaat ook minimum 3 maal volledig onder, met hoofd en al. Na het bad neem je een badjas en of handdoek. Je droogt je dus niet af. Wanneer je een spiritueel bad neemt, zorg er dan voor dat je nog even tijd neemt. Tracht na het baden even te mediteren. Een kleine 15 minuutjes is voldoende. Ook al heb je geen tijd voor een meditatie, het bad zal zijn uitwerking zeker hebben.

Een andere methode is "wierook". Toen de mens het vuur ontdekte, ontdekte hij ook de "wierook". Hij stelde al vlug vast dat het verbranden van verschillende soorten takken en bladeren, verschillende geuren gaf. Wierook is zo oud als de mens zelf. In de loop der jaren werd wierook gebrand om verschillende redenen. Als offerfunctie om de goden gunstig te stemmen. Als hulpmiddel om bij het gebed in de juiste stemming te komen. Als middel om slechte en onaangename geuren te neutraliseren. Of als beïnvloedingsmiddel. Zelfbewieroking is ook een manier om zich te zuiveren. Doe ook dit enkel bij jezelf en niet bij anderen. Ga als volgt te werk: neem een stoel met rechte leuning. Plaats onder de stoel een wierookbrander en ontsteek een blokje houtskool. Is de houtskool roodgloeiend, gooi er dan de gekozen ingrediënten op. Kleed je uit, neem een laken en ga op de stoel zitten. Draai het laken voorzichtig om je lichaam. Alles, behalve je hoofd dient bedekt te zijn. Het laken dient ook op de grond te hangen. Jezelf zo bewieroken doe je 10 à 15 minuten. De meest geschikte en krachtigste wierook voor zuivering is Olibanum- Boswellia carterii. Let wel op voor contact met de wierookbrander!

Na jezelf te hebben gezuiverd, wil je misschien je woning zuiveren van negatieve energieën. Of het nu gaat om nieuwbouw of om een bestaand huis, het heeft weinig belang. Zowel werklui als vorige eigenaars lieten er hun energieën na. Alvorens in te trekken in de nieuwe woonst is het dus raadzaam dit eerst te zuiveren. Een onbewoond huis is makkelijk te zuiveren en geeft een goede start. Net als onze voorouders roken we onze nieuwe woonst uit. Tijdens het branden van de wierook zorg je ervoor dat er voldoende verluchting is. Ramen zoveel mogelijk open, zodat de wierook naar buiten kan. Niemand mag aanwezig zijn in de woning. Op die manier kan de wierook rustig zijn werk doen. Sommige wierooksoorten zijn trouwens heel krachtig, zodat je toch niet binnen kan blijven. In de handel zijn heel wat soorten zuiverings- en beschermingswierook te verkrijgen. De meest aangewezen en krachtigste wierook voor zuivering en bescherming is, zoals reeds vermeld: Olibanum - Boswellia carterii. Tevens is deze wierook ook uiterst geschikt wanneer men zijn woning wil wijden. Wie zelf een mengsel wil bereiden kan uit meerdere kruiden kiezen: Bazielkruid - Ocinum basilicum, Betonie - Betonica officinalis, Hysop - Hysoppus officinalis, Laurier - Laurus nobilis, Rozemarijn - Rosemarinus officinalis en Wijnruit- Ruta graveolens. Allen bezitten ze een zuiverende en beschermende werking.

Na een klein half uurtje kan je de woning weer in. Hoewel dit geen echt magisch ritueel is, zal je merken dat binnen de sfeer is veranderd. Meestal ervaar je een sfeer van harmonie, rust en vrede. Wil je dit zo houden, dan zal je er iets voor moeten doen. Zodra je de woning betrekt kan immers deze harmonieuze sfeer snel veranderen. Elke discussie, woordenwisseling of ruzie brengt verandering in energie, in vibratie. Neem dus enkele voorzorgen. Plaats kaarsen, haal regelmatig bloemen in huis, verstuif etherische olie, gebruik kruiden en planten.

Wanneer je bezoek ontvangt of zodra een discussie of ruzie ontstaat, ontsteek dan zo vlug mogelijk een kaars. Een brandende kaars zal, door haar kracht alle negatieve vibraties opvangen. Is de kaars wit of paars dan zal ze krachtiger werken. Deze beide kleuren vertegenwoordigen immers zuivering, oprechtheid, waarheid. Ook bloemen brengen rust en harmonie, vooral witte bloemen. Heel geschikt zijn witte lelies. Of verstuif regelmatig etherische olie. Deze oliën zijn niet enkel werkzaam bij lichamelijke kwalen, ook psychisch kunnen ze ons beïnvloeden. De keuze van de olie ligt uiteraard bij jezelf. Welke olie heeft voor jou een aangename geur en werkt bovendien beschermend voor een harmonieuze sfeer in je woning? Een goede mengeling is etherische olie van Olibanum met Sandelhout en Rozemarijn. Alle drie de oliën werken zuiverend. Daarenboven is Olibanum ook beschermend, Rozemarijn is vitaliserend en opwekkend, Sandelhout geeft een heel aangenaam parfum en schenkt kalmte. Een andere methode is het gebruik van kruiden en planten. Verspreid over de woning kan men potjes met kruiden- en/of plantenmengsels neerzetten. Bescherming biedende en makkelijk te vinden kruiden zijn o.a.: Bazielkruid, Bijvoet, Dille, Dragon, Hysop, Jeneverstruik, Laurier, Lijsterbes, Maagdepalm, Rozemarijn, Varen, Venkel, Vlierbessen en blaadjes, Wijnruit.

Kruiden en planten met zuiverende werking zijn o.a.: Bazielkruid, Bijvoet, Duizendblad, Hysop, Jeneverbes, Lavendel en Rozemarijn. Ook hier kan je de kruiden en planten zelf kiezen. Je kan verscheidene kruiden mengen, of je kiest voor één enkel kruid.

Wat je ook kiest of wat je ook doet, hou steeds in gedachten de reden waarom je dit doet en ook dat je dit doet voor jezelf.

Over dit onderwerp is nog heel veel te vertellen en wat hierboven werd beschreven is niet alleen-zaligmakend. Het zijn hulpmiddelen. Ze kunnen obstakels en blokkades uit de weg ruimen. Ze kunnen ons helpen bij onze geestelijke groei en ontplooiing. Dit is echter niet geldig voor iedereen. Sommige mensen verblijven reeds heel lang en constant onder de invloed van negatieve energieën. Ze beseffen niet meer wat er gaande is. Ze weten net meer dat ook zij uniek zijn. Dat ook zij kunnen werken aan hun eigen spirituele ontplooiing. Bij deze mensen helpen deze middeltjes niet meer, ze hebben geen enkele uitwerking. Deze mensen zijn toe aan begeleiding en professionele hulp.

Voor anderen zijn deze simpele middeltjes "rituelen", voor hen is dit "Magie". Is zich "baden" een magisch ritueel? Is het branden van takken en bladeren, in de vorm van wierook, een magisch ritueel? Is het branden van een kaars een magisch ritueel? Is werken met kruiden en planten, magie? Voor mij blijft de vraag: is dit wel zo? Zijn deze simpele handelingen niet veeleer een vorm van uiten van wat we innerlijk voelen en willen behouden.